Cenu Ferdinanda Peroutky za rok 2017 vyhráli Klímová a Szántó

Analytička Českého rozhlasu Jana Klímová a blízkovýchodní zpravodaj České televize Jakub Szántó, to jsou vítězové novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky za rok 2017.

Společnost Ferdinanda Peroutky udělila cenu v Centru současného umění DOX v Praze. Klímová zaujala svou formulační zdatností vysvětlit ty nejsložitější ekonomické problémy. Szántó zaujal porotu svojí připraveností a profesionalitou.

Jana Klímová je v současné době členkou investigativního týmu v Českém rozhlasu. Dále pracovala v Hospodářských novinách, Mladé frontě DNES anebo v časopise Respekt. „V posledních letech Jana otevřela mnoho závažných kauz v oblasti českého byznysu a politiky,“ uvedl u Klímové Martin Groman.

Jakub Szántó se již během jeho studií stal členem zahraniční redakce Televize Nova. V současné době pracuje pro Českou televizi, kde od roku 2013 působí v izraelském Tel Avivu jako stálý zahraniční zpravodaj pro Blízký východ. „Zabývá se historickým kontextem, vysvětluje, analyzuje, a zároveň nepoučuje, komu máme fandit: cítí jen plnou zodpovědnost za to, jak a proč zprávu prezentuje,“ uvedla o jeho práci Veronika Bednářová.

Podle Peroutkovy vnučky Terezie Kaslové je smyslem a cílem udílení ceny trvalé zvyšovaní prestiže novinářské a publicistické práce, která má nezastupitelný význam pro fungování a rozvoj demokratické společnosti.

V minulých letech cenu obdržel například šéfredaktor reportážní publicistiky České televize Marek Wollner, novinář, bývalý disident, politik a překladatel Luboš Dobrovský, Petr Třešňák z Respektu či Martin Veselovský z internetové televize DVTV. Loni Cenu Ferdinanda Peroutky získal komentátor a televizní scenárista Vladimír Kučera a komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

Přidat komentář